My sound has left me

Discussion in 'Sound Cards and Speakers' started by Warmonger41, Jun 5, 2006.

  1. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have a AC 97 audio device, Which I am not familar with but I did take notice to the fact the tpclan had a very similar if not identical problem to mine. So if this is true I just need to know how to find out what kind of C chip I have or something like that so i know which driver to download.

    I just got a new hopefully future proof mobo(ASrock) and a new AMD athlon64 3000 proc which works great but i cant listen to my guns blow away strogg in quake 4 or imps in doom 3 so I will stop at nothing to fix this problem.
    thx
     
  2. roy92

    roy92 CSS HAXOR

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    update your audio drivers from your Asrock website. i think....
     
  3. donkey42

    donkey42 plank

    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    firstly is it onboard sound and if so is it enabled in th BIOS, next physically look at the sound card or mobo and look for a chip that is about 15mm x 10mm and it will say something like "AudioExcel" on the first line and the exact model on the next line e.g. "CMI8738 / PCI"
     
  4. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Downloading the newest sound driver from ASrock did not help. I have downloaded many drivers from C-media and none of them help. Onboard sound is enabled in BIOS. Any other ideas?
    thx for help
     
  5. Karanislove

    Karanislove It's D Grav80 Of Luv

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Do you get sound from those speakers with any other file like a MP3 file of 320kbps?
    If no, did you enable the 6ch sound system from your computer?
     
  6. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    The speakers produce no sound. I just tried my speakers on my tv and they work so I know its not the speakers fault. I hope its just a driver issue. If anyone has any ideas besides c-media.com or the latest ASrock audio driver plz share.
    thx for replyin
     
  7. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Oh and I have tried every audio channel avaliable with no avail.
     
  8. Karanislove

    Karanislove It's D Grav80 Of Luv

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Try swapping the pins........I mean, put rear one in place of front ones..vice a versa
     
  9. donkey42

    donkey42 plank

    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    i think it would probably be easier for you to buy a cheapo crappy sound card from somewere
     
  10. Ghostman 1

    Ghostman 1 Moderator Staff Member

    Likes Received:
    85
    Trophy Points:
    48
    Did your sound just Quit within 5 days ? Did you have sound before?
    You can just try system restore to see if that would solve your problem..
    Or install a program called Everest or Belarc identifier,,
    This will give you some idea about your hardware/sound drivers.
     
  11. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    If by swapping the pins you mean in the back of the computer then I have tried every combo possible. I have thought about buying a sound card but I have $0.00 because I just spent it all on mobo and proc but I could have money in a week or so but i dont want to have to wait that long.

    As far as this problems history I bought a new ASrock dual sata 2 mobo and athlon 3000 proc and the sound just didnt work. I dont think I have any of those programs mentioned but I will download them and get back to you. These speakers worked fine on my old mobo.

    thx for help guys
     
  12. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I downloaded everest and here is some audio specs that I hope will help:

    AC'97 Audio controller
    Audio controller type ULi/ALi m5455
    Codec name Realtek ALC850
    Codec ID 414C4790h
    S/PKIF Output supported

    Chepset Manufactureer
    Company Name ULi Electronics Inc.
    Product Information http://www.uli.com.tw/eng/products/product list.php
    Driver Download [url=http://www.uli.com.tw/eng/support/drivers.php

    So I'm gonna download a driver or two from uli.com
     
  13. donkey42

    donkey42 plank

    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    physically look at the sound card or mobo and look for a chip that is about 15mm x 10mm and it will say something like "AudioExcel" on the first line and the exact model on the next line e.g. "CMI8738 / PCI"

    click this and select your OS of the driver to download
     
  14. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I downloaded the driver from your link but it did not work. It got me excited because it said that my new hardware was found but it STILL didnt work. Im going to chech my onboard sound now.
     
  15. donkey42

    donkey42 plank

    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    post here what it says on the chip
     
  16. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I found 2 chips that might be the one you described the super i/o chip it has a sticker on it and says:

    80-mxa
    3LO-AOB
    12-B12
    E8061011B
    00540

    I also found a chip right next to the onboard sound that says TD1603C0544
    sry I cant find anything else. This chip is located about 1in below the onboard audio.
     
  17. donkey42

    donkey42 plank

    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    hang on a bit i'll just look at your other post
     
  18. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I dont think this is the right chip but this is the only thing i could find. It is about 1 in below the onboard sound. It has a sticker on it that says:

    80-MXA
    3LO-AOB
    12-B12
    E80-610118
    00540
     
  19. donkey42

    donkey42 plank

    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    sorry, i replyed to the wrong post, heres what i put:

    right iit the chip circles in red, peel the sticker off (its only OEM rebranding) then post what it says on the chip (laser etching)
     
  20. Warmonger41

    Warmonger41 Big Geek

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    It is nearly impossible for me to read the writing on the chip this may take some time.
     

Share This Page